Gymnastik i Danmark

Gymnastik er efter fodbold den næstmest populære sportsgren i Danmark. Der er 200.490 medlemmer i de 447 gymnastikforeninger, der er en del af Danmarks Gymnastik Forbund (GymDanmark).

Som du vil kunne læse andre steder på siden, har der også været fremgang i de to andre sportsgrene i top tre mest populære sportsgrene i Danmark, som er fodbold og svømning. Fremgangen over hele linjen skyldes et samarbejde, som kaldes for “Bevæg dig for livet”, hvor specialforbund i Danmarks Idrætsforbund (DIF) arbejder på at få flere danskere til at dyrke sport.

Historien bag gymnastik i Danmark

Gymnastik blev indført i Danmark af danske Franz Nachtegall, der begyndte at læse om legemsøvelser, da han studerede. Nachtegall var med til at indføre gymnastik som skolefag, da Danmark som det første land i verden indførte gymnastik som fag via Almueskoleloven i 1814.

I begyndelsen var det tænkt, at faget var både for drenge og piger, men i 1828 blev det dog indskrænket til kun at være for drenge. Først i 1903 blev gymnastik i skolen genindført for pigerne i Danmark.

Dansk deltagelse i OL-gymnastik

Gymnastik har været en disciplin til sommer-OL, siden de moderne Olympiske Lege startede op i Athen i 1896, hvor mændene dystede i gymnastik. Der har været gymnastik for kvinder ved sommer-OL siden de Olympiske Lege i Amsterdam i 1928.

Dog har Danmark ikke haft den store succes i gymnastik til sommer-OL. Danmark har vundet i alt fire medaljer i disciplinen gymnastik ved sommer-OL, hvor det er blevet til to gange sølv og en enkelt guldmedalje og en bronzemedalje. Danmark vandt guld ved OL i Antwerpen i 1920 i disciplinen hold, frit system, da de mandlige gymnaster tog guldet med hjem fra Belgien.

Men måske vil Danmark alligevel have en chance, når det kommer til sommer-OL i Tokyo i 2020. Marie Skammelsen er et stortalent i gymnastik, og hun vandt intet mindre end tre guldmedaljer ved Nord Europæiske mesterskab i idrætsgymnastik i 2016.

Hvis du er vild med gymnastik, kan du også glæde dig til VM i gymnastik, som vil blive afholdt i den danske hovedstad København i 2021. Her løber det internationale verdensmesterskab af stablen i oktober 2021, hvor der vil være gymnastik i verdensklasse i to uger i træk. Danmark har tidligere været vært for VM i gymnastik i 2006, hvor stævnet blev afviklet i Aarhus.

Reply

mts_wordx