Gule kort, røde kort, blå kort og spillekort. Der findes mange forskellige kort i sportens verden, og i dag dykker vi ned i historien bag flere af dem.
Kortspil med sport-tema
Den anden dag sad vi og spillede det sjove kortspil Cards Against Humanity og kom til at tænke på, hvor mange kortspil der er med sport-tema. Typisk er der tale om Trivia kortspil, hvor det handler om at svare korrekt på spørgsmål om de Olympiske Lege, fodboldhold og andet sjov.
Derudover er der også de gode gamle fodboldkort, som er et stort hit blandt voksne og tidligere toppede Danmark over listen af forbrug af fodboldkort, der bruges til at bytte, samle og spille med.
Gule og røde kort i fodbold
Før 1966 var der ikke gule og røde kort i fodbold. Dengang fik spillerne en mundtlig,advarsel, og dette førte naturligvis til problemer som fx ukorrekt notering og sprogbarrierer i internationale fodboldkampe.
Men det blev der gjort noget ved efter at den engelske landsholdstræner Alf Ramsey kom i tvivl om Jack Charlton havde modtaget en advarsel i VM-kampen mellem England og Argentina. Derfor ringede Ramsey til dommerchefen under det verdensmesterskab, som var Ken Aston.
Samme aften kørte Aston hjem fra det notoriske Wembley stadion, og da han holdte for rødt i Kensington High Street tænkte han over farverne, der kunne betyde, at man skulle tage det roligt ved gult, og at rødt ville betyde, at man er færdig.
Aston indså, at de gule og røde trafiklys blev tolket ens over hele verden, og at farverne kunne bryde gennem sprogbarrieren både inden- og udenfor banen. Derfor opstod de gule og røde kort, og de blev brugt ved verdensmesterskaberne fire år senere.
Blå kort i håndbold
Det er ikke længe siden, at der blev indført blå kort i håndbold. I håndbold kan spillerne ligesom i fodbold enten blive advaret med et gult kort eller udvist med et rødt kort, men de kan også blive vist et blåt kort. Vi hos
Rohleder Sport har undersøgt, hvad det blå kort betyder.
Dommeren hiver det blå kort op ad lommen, når spilleren har foretaget en grov forseelse. Det blå kort kan blive givet i forbindelse med det røde kort, hvis dommeren mener, at spilleren bør få en længere karantæne end normalt. Spillerne får nemlig “kun” karantæne i resten af den igangværende håndboldkamp, når de bliver vist det røde kort, mens de kan få yderligere karantæne, hvis de bliver vist det blå kort i samme forbindelse.
Når en spiller ser det blå kort, vil episoden blive indberettet til EHF (i forbindelse med EM), IHF (i forbindelse med VM) eller DHF (i forbindelse med den danske liga), som derefter tager stilling til karantænen.